Kuka olen ja mistä kirjoitan

jl_20160824_571-copy_nelio

Terve!

Nimeni on Kalle Pirhonen ja työskentelen audience editorina Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan kehitysyksikön asiakkuustiimissä. Etsin yhdessä kollegoideni kanssa tapoja, joilla viedä erilaista dataa mahdollisimman ymmärrettävässä muodossa työyhteisöön niin, että mahdollisimman monet hyötyvät.

Missioni (tai olemassaolon syy, tai “mun juttu”, miksikä sitä kulloinkin on muodikasta kutsua, heh) on, että pelkkä datan tuominen ihmisten pöydille ei enää riitä, vaan se pitää osata muuttaa näkemykseksi. Tapoja voi olla monenlaisia, aina dashboardeista kasvokkain kohtaamisiin.

Vaikka käsissä olisi kaikki maailman data, kokonaisnäkemystä ei mielestäni synny ilman syvällistä toimialan tuntemusta. Siksi yritän blogissani ja sen FB-sivulla seurata myös, mitä maailmalla tapahtuu.

Toisaalta yhtä lailla tärkeää on ymmärrys siitä, mitä kaikkea sisältöjen tekeminen pitää sisällään aivan siellä ruohonjuuritasolla.

Erityisosaamistani on sisältöjen kehittäminen datavetoisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Yleisesti ottaen onnistumisen mittaaminen alustalla kuin alustalla kiinnostaa, on sitten kyse televisiosta tai vaikkapa äänellä ohjattavasta tekoälyllä toimivasta kaiuttimesta.

En oikeastaan pidä termistä dataohjautuvuus, vaan mieluummin puhuisin datainspiroituvuudesta, mutta siitä lisää joskus myöhemmin.

Englanninkielinen laajempi haastattelu minusta ja työnkuvastani arjen esimerkkeineen löytyy irlantilaisen analytiikkayhtiön Newswhipin blogista elokuulta 2017 (about me in English, please find Newswhip’s interview). Suomenkielisiä haastatteluja minusta löydät Journalisti-lehden sivuilta tai Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijoiden julkaisusta Moreenimediasta.

Ennen nykyistä vuoden 2017 alusta alkanutta tehtävääni olen työskennellyt pitkään erilaisissa esimiestehtävissä erityisesti sähköisten journalististen sisältöjen parissa, viimeksi sosiaalisen median videopalvelun Yle Kioskin tuottajana. Olen yksi vuoden 2015 alussa startanneen Kioskin perustajista. Sen menestyksen kulmakiviä on ollut datavetoisuus. Ennen Kioskia työskentelin tuottajana Ylen uutistoimistossa sekä uutispäällikkönä ja toimittajana Ilta-Sanomissa.

Tämä blogi on työhöni liittyvä harrastus, joka idean tasolla on muhinut jo pidempään. Kirjoittaminen on hyvä tapa jäsentää omia ajatuksia.

Olen useamman vuoden halunnut kirjoittaa analytiikasta ja dataohjautuvuudesta kansantajuisuuskärjellä, koska – näin umpihumanistin näkökulmasta – moni dataan liittyvä asia tulee usein puetuksi sanoiksi niin vaikeasti, että ymmärtäminen on hankalaa. Datan parempi ymmärrys on kaikkien etu, koska kun sumuverhon taakse oppii näkemään, se tarjoaa aidosti upeita mahdollisuuksia kehittää omia sisältöjä eteenpäin.

Haluan myös osoittaa, että data ja intuitio voivat kulkea kauniisti käsi kädessä. Data ei tapa luovuutta, päin vastoin.

Tämä sanottua tulee käymään aivan varmasti myös niin, että en osaa avata jotakin aihetta tarpeeksi kansantajuisesti, koska itsekin vasta monessa mielessä opettelen. Mutta yritän parhaani!

2 kommenttia artikkeliin ”Kuka olen ja mistä kirjoitan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s